31.12.12

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΕΚ



 Παραθέτω άρθρο του Γιώργου Κιντή, στη σημερινή MatchReports για τα τεκταινόμενα & την προοπτική της ποδοσφαιρικής Α.Ε.Κ.




Η επόμενη ημέρα της ΑΕΚ
του Γιώργου Κιντή

Είναι προφανές ότι η βαθμολογική θέση της ομάδας κι η οικονομική της κατάσταση πιέζουν, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η λύση να είναι ο Βιντιάδης. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί τυχόν πρόταση Βιντιάδη πρέπει να γίνει αποδεκτή, χωρίς καν να έχει καν υποβληθεί.
Ο ίδιος στις 9 Νοεμβρίου εξέφραζε απλώς την «επιθυμία της οικογένειάς [Βιντιάδη] και των συνεργατών της να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ». Ενάμιση μήνα μετά, δε γνωρίζουμε καν ποιοι είναι αυτοί οι συνεργάτες.  Από τον Αύγουστο δεν έχει προχωρήσει σε οικονομικό έλεγχο. Μόνο βέβαιο είναι ότι τα χρήματα  που (μας λένε ότι) θα επενδύσει ο ίδιος ο Βιντιάδης είναι σαφώς λιγότερα από την αξία του αθλητικού υλικού που δε μας λέει τι έγινε ο προξενητής του Σταύρος Αδαμίδης. Το «τι λέτε ρε» του Θανόπουλου για τον Κοζώνη πρέπει άραγε να ισχύσει και για τον Βιντιάδη;
Η σημερινή διοίκηση της ΑΕΚ πάντως δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση προκειμένου να εξετάσει τυχόν πρόταση Βιντιάδη: εξελέγη από τους ήδη ανενεργούς μετόχους, διατείνεται ότι θα παραιτηθεί σύντομα, τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα του αθλητικού υλικού των 5,6 εκ., ενώ συνεργάζεται στενά με τον πρώην πρόεδρο που ήδη από τον Αύγουστο έλεγε ότι μπορούμε «να κάνουμε κάτι όλοι μαζί» με τον Βιντιάδη. Ακούγεται εξάλλου ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλες επενδυτικές προτάσεις.
Καλώς ή κακώς, μας-αρέσει-δε-μας-αρέσει, μόνος ενεργός μέτοχος της ΠΑΕ είναι σήμερα η Ερασιτεχνική—που ελέγχεται ως γνωστόν από τη Original. Σ’ αυτήν πέφτει η ευθύνη να λάβει τις αποφάσεις—κι  όχι στη σημερινή διοίκηση.
Πιστεύω ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι να ζητήσει το συντομότερο δυνατόν η Ερασιτεχνική το διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΠΑΕ. Η προσωρινή διοίκηση αυτή θα πρέπει να έχει διάρκεια ζωής λίγων εβδομάδων και την εξής αποστολή:
1.       Να ενημερώσει υπεύθυνα για την παρούσα οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ.
2.       Να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο της ΠΑΕ και της Empire για την περίοδο μετά τις 30.6.2009 (τις προηγούμενες χρήσεις κάλυψε ο έλεγχος της BDO). Οι μέτοχοι της ΠΑΕ φέρονται να χρηματοδότησαν τη διοίκηση Αδαμίδη με 19,5 εκ. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν είναι κατανοητό πώς βρέθηκε η ΠΑΕ στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Το πώς συνέβη αυτό πρέπει συνεπώς να αποτελέσει αντικείμενο διαχειριστικού ελέγχου. Εάν η προσωρινή διοίκηση κρίνει ότι αυτό απαιτείται, να επανεξετάσει και τον προηγούμενο διαχειριστικό έλεγχο.
3.       Εάν προκύψουν ευθύνες για κάποιους, να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η τιμωρία των υπευθύνων κι η ανόρθωση της ζημίας που προκάλεσαν. Εξίσου σημαντικό είναι το να μπει τέλος στην ενασχόληση με το παρελθόν και τη διχόνοια που αυτή προκαλεί.
4.       Να απαιτήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να καταλογισθούν σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 118Α του ν. 2725/1999 στους διατελέσαντες διευθύνοντες συμβούλους της ΠΑΕ οι παρακρατούμενοι φόροι τους οποίους οφείλει σήμερα η ΑΕΚ. Αν αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, ίσως ξαφνικά βρεθούν χρήματα για να πάρει η ΠΑΕ φορολογική ενημερότητα.
5.       Να απαιτήσει από την πολιτεία την ταχύτατη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Empire και του αθλητικού υλικού της Puma, του οποίου η τύχη αγνοείται.
6.       Να είναι παραλήπτης κάθε επενδυτικής πρότασης, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Βιντιάδη εάν και όταν υποβληθεί. Κάθε πρόταση για να εξετασθεί θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από δωρεά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ προς συγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα, προκειμένου να αποφευχθεί το τσίρκο των τελευταίων ετών με οντότητες κ.λπ.
7.       Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ και τις τυχόν επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν, να παρουσιάσει την εισήγησή της στους φιλάθλους της ΑΕΚ.
Η εισήγηση αυτή (καθώς και κάθε άλλη που θα υποβληθεί) πρέπει κατά τη γνώμη μου να τεθεί σε ψηφοφορία. Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα των φιλάθλων της (ποδοσφαιρικής) ΑΕΚ είναι νομίζω οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων μπορεί να ετοιμαστεί με χαμηλό κόστος η υποδομή μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αφού οι φίλαθλοι της ΑΕΚ επιλέξουν, βάσει της εισήγησης που θα υπερψηφιστεί, τη στρατηγική  για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ, θα πρέπει να εκλέξουν με τον ίδιο τρόπο (ηλεκτρονική ψηφοφορία) και τη διοίκηση που θα κληθεί να την υπηρετήσει. Η Ερασιτεχνική θα πρέπει να δεσμευθεί να καταθέσει στο Πρωτοδικείο αίτηση διορισμού (νέας) προσωρινής διοίκησης με μέλη τα πρόσωπα που θα εκλεγούν. Θυμίζει και κάτι από Μπαρτσελόνα όλο αυτό.
Η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος δε χρειάζεται να επηρεασθεί από τις εξελίξεις αυτές. Μέχρι να υπάρξει οριστική λύση, ας λειτουργεί όπως λειτουργεί και σήμερα, με έλεγχο όμως στα οικονομικά.
Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικισμό, τόσο για τις διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής, όσο και για την Original. Όμως, πόσο χειρότερη από τη σημερινή θα ήταν μια προσωρινή διοίκηση που θα ορίσει η Ερασιτεχνική; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να ενεργοποιηθούν οι Supporters κι ο Μάκης Κασνακίδης; Εκτός πια κι αν ο Βιντιάδης δέχεται να πάρει την ΠΑΕ μόνο από χέρι Δημητρέλου.
Όσο για το ρόλο της Original σε όλο αυτό, μοιράζομαι κι εγώ το σκεπτικισμό—νομίζω, προς τιμήν τους, κι ίδιοι. Στο μπάσκετ δεν τα κατάφεραν. Όμως, με τα χίλια στραβά τους, είναι οι μόνοι που είναι σήμερα εκεί. Είναι αυτοί που δεν την άφησαν ποτέ μόνη κι αυτό δεν μπορούμε παρά να τους το αναγνωρίσουμε. Έχουν συνεπώς δικαίωμα (και υποχρέωση) να σχηματίσουν αυτοί την προσωρινή διοίκηση.  Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι προτιμότερο τις όποιες αποφάσεις να τις λάβει η Ερασιτεχνική—δηλαδή η Original, παρά ο Αδαμίδης και οι συν αυτώ.
Τόσα χρόνια βαρεθήκαμε να μετράμε σωτήρες. Ας δοκιμάσουμε μια φορά να σωθούμε μόνοι μας. Αν αποτύχουμε, θα ξέρουμε τουλάχιστον ότι δε θα μας φταίει κανείς άλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: