6.2.10

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ & ΝΙΚΗ


Το καλύτερό τους φετινό παιχνίδι έκαναν απόψε στο παγωμένο -λόγω της απουσίας του κόσμου με την τιμωρία & την προβληματική (sic) θέρμανση- κλειστό του Ελληνικού οι παίκτες μας, συντρίβοντας τον Πανιώνιο με το εντυπωσιακό 89-56. Έτσι πήραν μέσα στο παρκέ ρεβάνς για την ντροπιαστική ήττα του πρώτου γύρου στη Νέα Σμύρνη, όταν παίζοντας χωρίς ξένους είχαμε χάσει με 91-46. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη μας στην Α1 επί των κυανέρυθρων - το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 31 πόντοι το 2001/02 (102-71) στο ΟΑΚΑ και το 1991/92 (104-73) στο Γ.Μόσχος. Η μεγαλύτερη μας νίκη επί των σημερινών μας αντιπάλων πάντως, παραμένει το 120-72 (48 πόντοι) την περίοδο 1967/68.


Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στηριχθήκαμε πάνω στην άμυνά μας. Δείγμα της αλλαγής αγωνιστικής νοοτροπίας που επιχειρούν -επιτυχημένα μέχρι τώρα- να κάνουν ο Μηνάς Γκέκος και οι συνεργάτες του. Τελειώσαμε τον πρώτο γύρο έχοντας τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος με 1047 πόντους (80,53 μέσος όρος) και στα δυο πρώτα ματς του β' γύρου έχουμε δεχτεί μόλις 115 (57,5 μ.ο.). Στηριζόμενοι στην άμυνά μας πήραμε μια σημαντική νίκη που δεν σημαίνει τίποτα ακόμα πέρα από το ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα κόντρα στον Ηλυσιακό έχοντας κερδίσει Άρη & Πανιώνιο από τους οποίους έχουν χάσει στα Ιλίσια.

Ο μεγάλος Dusan Ivkovic έλεγε πως όταν παίζεις καλή άμυνα θέλεις 1,5 παίκτη σε καλή μέρα για να πάρεις το παιχνίδι. Κι εμείς είχαμε παραπάνω από 1,5 παίκτη με καλή απόδοση οπότε ήταν θέμα χρόνου να ανεβάσουμε και τη διαφορά, μια που υπήρχε κίνητρο και θέληση. Μπορεί να ξεκινήσαμε άσχημα και με τον Μάκη (κυρίως) να είναι άστοχος με 1/5 τρίποντα και 0/3 δίποντα με συνέπεια να βρεθούμε στις αρχές της 2ης περιόδου πίσω με 14-26. Όμως κάπου εκεί άλλαξε άρδην η εικόνα του ματς, και σίγουρα σημαντική ήταν η βοήθεια του Rodrigue Mels με την επιθετική άμυνα που έπαιζε ως συνήθως, τον Παπανικολάου να μην μπορεί να τον μαρκάρει και να βρίσκει και επιτέλους στόχο... Ενώ μέχρι σήμερα είχε 6/10 1π, 1/8 2π, 0/5 3π -δηλαδή τραγικότατα ποσοστά- απόψε ήταν αλάνθαστος με 2/2 1π, 2/2 2π, 2/2 3π, 12 πόντους στο σύνολο, 2 ασιστ & 1 κλέψιμο.

Με τον Green να έχει κέφια (λίγα λάθη, βοήθεια στο σκοράρισμα, αρκετές ασιστ) τρέξαμε ένα εκπληκτικό σερί 37-8 (από 14-26 στο 12'26" σε 51-34 στο 26'42") μέσα σε λιγότερο από 15' καθαρίζοντας τη νίκη που μας επιτρέπει να βλέπουμε πιο άνετα τη συνέχεια. Καλλινικίδης (8π, 7ρ& Francis (double double με 14π, 13ρ) κυριάρχησαν έχοντας τη δύσκολη αποστολή να κοντράρουν Erceg και Bryant τους οποίους περιόρισαν στους 12 π -5 ρ. Θετικότατη και η παρουσία του Παπαντωνίου που μοίρασε 5 ασιστ.

Σημαντική βοήθεια όμως πήραμε και από τους δυο παίκτες που ήρθαν επί Πεδουλάκη... 11 πόντους σκόραρε ο Mazeika με 3/5 σουτ (και κρίσιμα καλάθια όταν αρχίσαμε την αντεπίθεση), 1 ασιστ & 2 κλεψίματα, ενώ ο Γκιζόγιαννης σε 8' έβαλε 8 πόντους με 2/2 τριποντα. Αντικειμενικά δεν έπαιξε κανείς χωρίς να διακριθεί, πέρα από τους Μαρίνο - Τουτζιαράκη που χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα και τον Mack που φορτώθηκε με φάουλ κι έπαιξε λίγο. Για πρώτη φορά φέτος μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά και τους 12 παίκτες, αφού η επάνοδος του Δορκοφίκη από τον τραυματισμό του, επέτρεψε το κόψιμο του Jeremic από την δωδεκάδα.

Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε καθώς το πρόγραμμά μας είναι δύσκολο. Η εικόνα μας όμως τα δυο τελευταία παιχνίδια δείχνει πως υπάρχει διάθεση για να αλλάξει η βαθμολογική μας θέση.


το βιντεάκι των 33" (...) που έβαλε η ΕΡΤ..

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Μεγάλη νίκη φίλε!
Και παρ' ότι οι ξένοι δεν θα το καταλάβαιναν, κάπου το είχα γράψει και στον πρώτο γύρο, κανείς δεν ασελγεί πάνω στην ΑΕΚ όταν την βρει αδύναμη γιατί θα γυρίσει ο τροχός. Όποιος δεν σέβεται την ΑΕΚ το πληρώνει. Να σου έλεγα ότι σειρά έχει ο ΠΑΟ...;;; Μακάρι αν και με την φετινή εικόνα δύσκολο.
Πάντως το ματς είναι μια μαγική εικόνα. Μακάρι να στρώσει ο Μηνάς την ομάδα και να μην έχουμε άλλα αγωνιστικά προβλήματα φέτος.
Γιατί τα διοικητικά....
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε όλους!
Νίκη που χτίζει τη ψυχολογία της ομάδας και κάνει τους παίκτες να πιστέψουν ότι "μπορούν" απέναντι σε όλες τις, εκτός των δύο πρώτων, ομάδες.

Το δεύτερο ημίχρονο θα πρέπει να είναι οδηγός μας για τα υπόλοιπα μάτς εφέτος. "Πνίξαμε" στην άμυνα τον Πανιώνιο, δουλέψαμε σωστά στην επίθεση, δε δώσαμε κανένα δικαίωμα για come-back, σχεδόν τέλεια εμφάνιση. Είχα να δώ τέτοια καθολική επικράτηση, μεταξύ θεωρητικά σχετικά ισοδύναμων ομάδων, από την παράσταση του μεγάλου Ρόι Τάρπλει την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα (τριαντάρα, "εκτός έδρας" εναντίον του ΠΑΟΚ του Ίβκοβιτς το 1992-1993). Μπράβο Μηνά!

Ατομικά, κάποια σχόλια:
Ο Mazeika, δεν ήταν η ορθολογικότερη επιλογή δεδομένης της "τρύπας" που έχουμε πίσω από τον Green στον "άσσο", αλλά, Λιθουανός γάρ, έδειξε τι μπορεί να κάνει όταν είναι συγκεντρωμένος και έχει ψυχολογία.
Ο Mels, αποκατέστησε την τάξη σε σχέση με όσα λέγονται για την αξία του. Μπορεί ακόμη καλύτερα.
Ο Παπαντωνίου είναι ταλέντο και φαίνεται. Δεν πρέπει να τον κάψουμε, καθώς η φετινή και κυρίως η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστικές για να δείξει εάν θα γίνει ένας μέτριος ή ένας σούπερ παίκτης. Εύχομαι και πιστεύω το δεύτερο, αρκεί να μη ζητάμε υπερβολικά πολλά από αυτόν, καθώς είναι πολύ νέος και άπειρος ακόμη.
Ο Γκιζογιάννης τίναξε το tendex (1.071)!!! Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να δείξει ότι αξίζει μια θέση στη δωδεκάδα της ΑΕΚ, καθώς πολλοί, και εγώ μεταξύ τους, αμφισβήτησαν τη χρησιμότητά του.
Ο Δορκοφίκης βοηθά πολύ ψυχολογικά και ουσιαστικά με την παρουσία του στη δωδεκάδα, αλλά θα πρέπει να δουλέψει πολύ ατομικά, καθώς φαίνεται εξαιρετικά βαρύς μετά τον τραυματισμό του.
Ο Mack καλός στα ριμπάουντ και στην άμυνα, αλλά δεν έχει βρεί ακόμη το ρόλο του επιθετικά.
Μάκης, Άκης, Green και Francis αναμενόμενα καλοί. Εάν διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο (όχι υπερβολές, μοίρασμα των ρόλων, συγκέντρωση), η ομάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Συνεχίστε έτσι! Μπορείτε!

Στέλιος

Υ.Γ. Διαβάζω σήμερα πάλι για Nesovic. Ελπίζω πριν από την απόκτηση οποιουδήποτε η διοίκηση να έχει φροντίσει να πληρώσει στους παίκτες όσα τους οφείλει. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την ομάδα να παίζει όπως τη θέλουμε και ονειρευόμαστε.

Nik είπε...

Μεγάλη νίκη. Πάμε δυνατά σε Περιστέρι και Καβάλα για 1 τουλάχιστον νίκη και μετά ΓΕΜΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕ ΚΟΛΟΣΣΟ

cable είπε...

Μόνο ως θαύμα Γκέκου μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η εικόνα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο ρόστερ δεν είναι για 13ο. Εύχομαι σε ανάλογη συνέχεια, μήπως (αν και έχω χάσει την πίστη μου) και βρεθεί κάποιος επενδυτής το καλοκαίρι.

haridimos είπε...

Ο πιθανός επενδυτής καλό είναι να βρεθεί πριν το καλοκαίρι, γιατί αφ'ενός η τσέπη του Καραμανλή είναι πεπερασμένων δυνατοτήτων, αφ'ετέρου δεν είμαστε για να ψάχνουμε πάλι λεφτά να μπει η ομάδα στο πουλμαν για καμιά Λάρισα που θα έχει μπει καινούριος μήνας..
Αν έρθει κόσμος στο Ελληνικό με Κολοσσό όλο και καμιά τρύπα θα βουλώσει με τα εισιτήρια που θα κοπούν.. (γιατί σήμερα πρέπει να είμαστε η μόνη ομάδα που οι εισπράξεις από τα εισιτήρια είναι μικρότερες από τα πρόστιμα που έχει πληρωσει..)

gl_21 είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚΑΡΑ ΜΑΣ,ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΣ!ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ...ΤΟΥΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ.ΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΣΜΟ!ΕΤΣΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ.ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ,ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ,ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ.ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΚΕΚΟ,ΤΟΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ ΜΑΣ.ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ!ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΌΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ.ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΈΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ.ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ!...keep walking queen!