15.2.09

ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Μετά από μια πραγματικά πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε στο κλειστό της Κυψέλης η ομάδα μας, κατάφερε να πάρει το διπλό, να απομακρύνει στη σφαίρα του μαθηματικού και μόνο ενδεχομένου τα σενάρια άγχους και να μπει για τα καλά ξανά στη μάχη για τα playoff. Να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη ήττα του Πανελλήνιου στην έδρα του φέτος για το πρωτάθλημα, καθώς μετρούσε ένα εντυπωσιακό 8-0 μέχρι τώρα έχοντας κερδίσει τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Άρη (τον τελευταίο μάλιστα με +20).

Η ομάδα παρουσιάστηκε πολύ καλά προετοιμασμένη κι αυτό σίγουρα πρέπει να το πιστώσουμε στον Κώστα Φλεβαράκη και το team του, που εκτός μιας-δυο εξαιρέσεων το έχουν κάνει αυτό σε όλο το πρωτάθλημα μέχρι σήμερα. Εκμεταλλευθήκαμε το γεγονός πως οι αντίπαλοί μας δεν ήταν ξεκούραστοι -αν και ο Ζούρος είχε παίξει αρκετά με παγκίτες στο αδιάφορο ματς με την Khimki μεσοβδόμαδα- και μπαίνοντας στο παρκέ σοβαροί και παίζοντας οργανωμένα και μεθοδικά, πήραμε τον έλεγχο του ρυθμού και σιγά-σιγά χτίσαμε μια διαφορά.


Μάλιστα, αυτή έφτασε μέχρι και τους 14 πόντους, όταν περάσαμε με 23-37 (15'48"), εκμεταλλευόμενοι το επιθετικό κρεσέντο του Περικλή Δορκοφίκη που ήταν ο καλύτερος παίκτης μας σε εκείνο το διάστημα. Σε αυτό το σημείο όμως φάνηκαν οι εγγενείς αδυναμίες μας στην κυκλοφορία της μπάλας, αφού ο Thompson και πολύ περισσότερο οι Κυριακόπουλος & Βασιλόπουλος μόνο ιδανικοί οργανωτές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Με συνέπεια όπως πάνω κάτω είχε κάνει ο Πανελλήνιος και στα Πατήσια στον πρώτο γύρο όταν το 59-49 έγινε 59-72, η διαφορά να ροκανιστεί γρήγορα και να βρεθούμε και πίσω 57-51, 21" πριν να τελειώσει η τρίτη περίοδος. Όλα λοιπόν έδειχναν πως θα βλέπαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη, αλλά δεν είχε μιλήσει ακόμα ο Χρήστος Ταπούτος.


Ο air Χρήστος, πήρε πάνω του όλες τις προσπάθειες σε εκείνο το κρίσιμο σημείο κι έδωσε το σάλπισμα για την αντεπίθεση. Κομβικό σημείο ήταν αναμφισβήτητα το απίστευτο τρίποντο που πέτυχε πίσω από τη σέντρα στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, που αφ'ενός μας ξανάφερε στον πόντο, αφ'ετέρου του ανέβασε την ψυχολογία. Σκόραρε 10 συνεχόμενους πόντους, από το 57-51 μέχρι το 62-61 και έκανε σίγουρα την πιο μεστή φετινή του εμφάνιση.

Από εκεί και πέρα ήταν η ώρα του Istvan Nemeth να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Ο Ούγγρος ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ παραγωγικότητας στα κιτρινόμαυρα με 19π (είχε σκοράρει τόσους και στη Λάρισα), αλλά αυτό που είχε σημασία είναι πως μας έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ με το καλάθι και στη συνέχεια το τρίποντο για το 64-68 στο 34'52" κι έκοψε τη φόρα στους γηπεδούχους με τα άλλα δυο τρίποντα που σημείωσε. Το ένα στο 35'29" για το 66-71 και το τελευταίο στο 38'22" για το 68-75 βάζοντας ταφόπλακα στις ελπίδες των αντιπάλων μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ με βάση το ρόστερ ο Πανελλήνιος πλεονεκτεί κάτω από το καλάθι έχοντας Golemac, Radenovic, Ostojic, Petrovic, καταφέραμε να ελέγξουμε τα ρημπάουντ . Σημαντική γι'αυτό ήταν η συμβολή τόσο του Bryant που επανήλθε στο παρκέ μετά τον τραυματισμό του, όσο και του Andersen που αξιοποίησε τον όγκο και τη δυναμή του στο διάστημα που αγωνίστηκε δίνοντας 8π-4ρ.



Καθοριστική συμβολή στην νίκη είχε και ο κόσμος, που γέμισε την εξέδρα στο τόσο γνώριμο κλειστό της Κυψέλης κάνοντας τους παίκτες να νοιώθουν πως παίζουν εντός έδρας. Την Τετάρτη σε ...αντιτουριστική ώρα, θα κληθούμε να δείξουμε πως έχουμε πάρει χαμπάρι ότι μας περιμένουν στη γωνία και πως είμαστε αρκούντως σοβαροί ώστε να είναι γεμάτο το Σπόρτιγκ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Και μερικά βίντεο :
Το show του Ταπούτου, με το απίστευτο τρίποντο αλλά και τους 10 σερί πόντους που έβαλε κρατώντας μας ζωντανούς την ώρα που ο Πανελλήνιος έδειχνε να παίρνει το πάνω χέρι.


Τα καλάθια μας και οι επιθέσεις μας από το 57-51 μέχρι το 68-75, και με το καλάθι του Ταπούτου μέσα, αλλά και με το show του Nemeth με το κάρφωμα και τα τρία τρίποντα


Υ.Γ. Μετά τη νίκη αυτή, η ομάδα μπαίνει για τα καλά στη μάχη των playoff. Πλέον δείχνει πως θα παλέψουμε με τον ΠΑΟΚ, των πολλών προβλήμάτων, για την 8η θέση αφού λογικά Μαρούσι - Κολοσσός δεν αναμένεται να γκελάρουν ιδιαίτερα κι έχουν οργανωμένες ομάδες.
Το θετικό όμως είναι πως η ήττα της Λάρισας σε συνδυασμό με τη νίκη του Αιγάλεω, δείχνει να τελειώνει οριστικά τους βυσσινί -και τα Τρίκαλα- από την Α1.
Έτσι θα πάμε σε Καβάλα, Αιγάλεω που δεν θα καίγονται τόσο για την παραμονή, όπως και στην Ολύμπια που έχει ψιλοβαρέσει διάλυση αλλά επίσης δεν αντιμετωπίζει τέτοια σενάρια, με συνέπεια οι προοπτικές μας να είναι περισσότερο ευοίωνες.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για 6η θεση υπαρχει καμια ελπιδα?
(για να εχουμε καποια τυχη στα πλει-οφ...)

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε παίκτες και κόουτς. Μεγάλη νίκη, ίσως η μεγαλύτερη φέτος (μέχρι την επόμενη ...).

Για τον Nemeth δεν χρειάζονται σχόλια, γνωστός παίκτης-σκόρερ στην Ευρώπη, τώρα και στη χώρα μας.

Α, ρε Χρήστο, μακάρι να έπαιζες όπως μπορείς. Εσύ και ο Νίκος ο Ζήσης είστε οι μόνοι παίκτες της ηλικίας σου που θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε όλες τις ομάδες της ευρωλίγκας. Ο Νίκος τα κατάφερε, εσύ όχι. Ελπίζω όχι ακόμη. Το μέλλον είναι εδώ για σένα. Η ΑΕΚ, ιδίως η φετινή, προσφέρεται για να δείξεις τι αξίζεις. Είσαι σε καλή ηλικία, εάν συνεχίσεις ικανοποιητικά τη σεζόν και κάνεις καλή προετοιμασία το καλοκαίρι, του χρόνου θα χτυπάς Εθνική και την επόμενη χρονιά πραγματικά μεγάλο συμβόλαιο. Προλαβαίνεις να δικαιώσεις όσους πίστεψαν σε σένα.

Καλή συνέχεια,

Στέλιος

@1968αρης: Προλαβαίνουμε εξάδα; Μαθηματικά, ναι. Ουσιαστικά, θέλουμε ένα σέντερ. Τότε ο Bryant θα απελευθερωθεί στην επίθεση και η ρακέτα μας δεν θα είναι κέντρο διερχομένων στην άμυνα. Εάν δε, η ανάκαμψη του Ταπούτου έχει διάρκεια, τότε εγώ πιστεύω ότι θα παλέψουμε και για ευρωλίγκα!!!

Αυτό που υποστήριζα δηλαδή από την αρχή της σεζόν, ότι η προσθήκη ενός σέντερ της προκοπής στην ομάδα μας αλλάζει τις ισορροπίες στην Α1.

haridimos είπε...

Για 6η θέση η ελπίδα είναι μόνο μαθηματική (για μένα).
Εκτος κι αν πάρουμε έξω το Μαρούσι, και μέσα Παο-Οσφπ πχ.
Η 7η θέση δύσκολη, η 8η είναι βατή.
Ειδικά αν κερδίσει το Αιγάλεω στην Καβάλα τώρα, και χάσει η Λάρισα από τον Πανιώνιο, τότε την επόμενη αγωνιστική θα πάμε στο σίτυ για χαβαλέ αφού θα έχουν σωθεί.
Και μετά από δυο βδομάδες θα πάμε και στην Καβάλα χωρίς αυτή να απειλείται.

Για μένα ο πρώτος στόχος είναι η ομάδα να φτάσει τουλάχιστον στις 10 νίκες (τώρα έχουμε 8 σίγουρες, αφού με τον Πανιώνιο ακόμα εκκρεμεί)

Ανώνυμος είπε...

Χαρίδημε, είσαι απαισιόδοξος ή μου φαίνεται;

Η διαφορά μας με το Μαρούσι είναι ένας βαθμός. Η νίκη μέσα στο Μαρούσι είναι τόσο δύσκολη όσο και η νίκη μέσα στον Πανελλήνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εάν είχαμε ακόμη ένα σέντερ που να μπορεί να μαρκάρει, να επηρεάζει τις διεισδύσεις των αντιπάλων και να απειλεί κάπως τον αντίπαλο στην επίθεση, τότε δεν βλέπω ποιά ομάδα στην Α1 (πλην των δυο πρώτων) είναι – θεωρητικά - ανίκητη.

Στέλιος,

Υ.Γ. Για φαντάσου δηλαδή να είχαμε πάρει τον Shermadini όταν μας τον πρότειναν (τζάμπα). Εναντίον της Καβάλας σε 6 λεπτά έβαλε 9 πόντους, πήρε 4 ριμπάουντ, έβγαλε ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και τίναξε το tendex. Για σκέψου δίδυμο Bryant-Shermadini (ή κάποιον άλλο, ακόμη και τον Pavic).

haridimos είπε...

Το πρόγραμμα που έχουν
Μαρούσι, Κολοσσός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ για τη συνέχεια.
(υπάρχει και αναλυτική παρουσίαση προγνωστικών στο http://vasilissa.blogspot.com/2009/02/blog-post_10.html

Ν (νίκη), Α: ανοικτό αποτελεσμα , Η: ηττα

Μαρούσι (10):
Ολύμπια (Ν), @ Πανιώνιος (Α), ΠΑΟΚ (Ν), @ Τρίκαλα (Α), Καβάλα (Ν), @ Πανελλήνιος (Α), ΑΕΚ (Α), @ Οσφπ (Η)

Δηλαδή 13-17 νίκες

Κολοσσός (9):
Τρίκαλα (Ν), @Πανελλήνιος (Η), Οσφπ (Η), @Αιγάλεω (Α), Αρης (Α), @ Ολύμπια (Α), ΠΑΟΚ (Ν), @ Καβάλα (Α)

Δηλαδή 12-15 νικες

ΠΑΟΚ (8):
Αρης (Α), @ Ολύμπια (Α), @Μαρούσι (Η), Καβάλα (Ν), @ ΑΕΚ (Α), Παο (Η), @ Κολοσσός (Η), Λαρισα (Α)

Δηλαδη 9-13 νικες

Α.Ε.Κ. (9):
Οσφπ (Η), @ Αιγάλεω (Α), Αρης (Α), @ Ολύμπια (Α), ΠΑΟΚ (Α), @ Καβάλα (Α), @ Μαρουσι (Α), ΠΑΟ (Η)

Δηλαδη 9-15 νίκες
(ή 8-14 αν χασουμε στο ΑΣΕΑΔ)


Για να περάσουμε το Μαρούσι, πρέπει να το κερδίσουμε, να πάρουμε Αρη-ΠΑΟΚ μέσα και να πάρουμε και τουλάχιστον δυο από Καβαλα-Αιγαλεω-Ολυμπια εκτός έδρας.

Ανώνυμος είπε...

Εάν πάρουμε ένα σέντερ, εγώ πιστεύω, ότι μπορεί να πάρουμε όλα τα μάτς που αναφέρεις μέσα-έξω.

Ακόμη και χωρίς ενίσχυση θα παλέψουμε.

Πιστεύω ότι ο κόσμος της ΑΕΚ δεν νοιάζεται για το εάν θα μπούμε στα play-offs ή όχι.

Η κατάκτηση όμως της έκτης θέσης τους δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο και συντηρεί το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στοιχείο που, για μένα πάντα, είναι καθοριστικό ώστε του χρόνου να δούμε μια πραγματικά οργανωμένη προσπάθεια για κάτι καλύτερο διοικητικά και αγωνιστικά.

Στέλιος

haridimos είπε...

Περίπτωση να πάρουμε παίκτη ρεαλιστικά δεν νομίζω ότι υφίσταται.
Να διώξουμε κανένα μόλις εξασφαλιστούμε είναι πιθανότερο.

Σήμερα δυστυχώς επαληθευθήκαμε όσοι δεν θέλαμε να παίζει η ομάδα, ειδικά σε τέτοια ματς, στα Πατήσια.

haridimos είπε...

Μετά τα σημερινά αποτελέσματα (ήττα δικιά μας και του Κολοσσου, νίκη για Μαρούσι) η πρόβλεψη πάει για :

Μαρούσι 13-17 νίκες
Κολοσσός 11-14 νίκες
ΠΑΟΚ 9-13 νίκες
Α.Ε.Κ. 9-15 νίκες (ή 8-14)